Biotech-selskapet ClexBio på Parallell

Nok en biotech-startup velger Parallell


Når biotech-pionérene i ClexBio flytter inn i Parallell på Løren, bygger Skanska samtidig et skreddersydd laboratorium der gründerne kan revolusjonere helsevesenet med lab-dyrkede vev for transplantasjon til pasienter.

Bare fire måneder etter at biotech-selskapet Pre Diagnostics meldte at de flytter til Parallell på Løren, kommer en annen biotech-startup med skyhøye ambisjoner etter:

 

Gründerne i ClexBio vil være først i verden til å lage levende menneskevev og de første til å lage vener som kan transplanteres direkte til pasienter. De har utviklet og patentert teknologi som gjør det mulig å lage små blodårer i kunstig framstilt menneskevev, for å kunne dyrke levende organer som helsevesenet mangler.

– Hver dag dør 90 mennesker i transplantasjonskø på grunn av organmangel. Dette er noe av det vi vil gjøre noe med, ved hjelp av vår patenterte teknologi for å dyrke nye, levedyktige organer. Vi tenker å begynne i det «små» med å gro vener først, for så å ekspandere vår plattform og produsere andre kroppsvev etterhvert, forteller Armend Håti.

 

Fra to til sju på ett år

 

Han vandrer begeistret rundt i Parallell sammen med kollegene Markus Schweikle og Tia Tidwell, som gleder seg til å flytte ut fra Forskningsparken og inn i det nye landemerket på Løren.

Det å kunne invitere kunder og kontakter «hjem» til lokaler som de vi får i Parallell, det sier noe om oss – og hvor vi er på vei

– Armend Håti

– I fjor vinter var det bare Manuel og meg. Nå er vi sju personer, med sterke investorer på laget og en ambisiøs vekstplan. Det betyr at vi ikke bare trengte nye lokaler, vi trengte et fleksibelt sted hvor vi kan vokse – og ikke minst: et sted hvor vi kan etablere et spesialisert laboratorium, og ikke måtte være avhengige av å leie felles laboratorier som deles av mange.

Selv etter å ha lett lenge, var kollegene i ClexBio i ferd med å konkludere med at dette var umulig å få til i Oslo.

 

Skanska skreddersyr for oss

 

– Men så fant vi Parallell, og skjønte at Skanska ikke er redde for å ta på seg en skikkelig utfordring. Nå skreddersyr de kontorene og bygger et nytt laboratorium til våre behov, og vi gleder oss stort til å flytte inn. Løren er et spennende område som utvikler seg raskt, akkurat som oss – så også på den måten er vi en god match.

Bioteknologi er et fagfelt i enorm vekst, og ClexBio henter nå inn kapital fra internasjonale investorer med tung bransjekompetanse. De ser at den norske startupen har løsninger som kan revolusjonere helsevesenet og redde liv.

– Akkurat nå arbeider vi med å gro menneske-vener på laben ved hjelp av levende celler, og teknologier vi har utviklet de siste årene. Venene vil kunne transplanteres direkte til pasienter som trenger å erstatte skadede vener forårsaket av en sykdom som kalles kronisk venøs insuffisiens. Dette har tidligere aldri vært mulig. For å få dette til, er vi avhengige av et avansert cellelaboratorium. Og det bygger Skanska for oss nå, i tett samarbeid med vår lab-leverandør, forteller Manuel Schweikle.

ClexBio på Parallell
Armend Håti, Tia Tidwell og Manuel Schweikle i ClexBio ser fram til å flytte inn i sine nye kontorer og et helt nytt laboratorium i Parallell på Løren

Gode bransjekolleger i samme hus


De tre kollegene går langs den lange vindusrekka i Parallell og smiler bredt:

– Se for deg et laboratorium langs hele denne veggen med masse vindusflater. 170 kvadratmeter med laboratorier som bygges helt etter våre ønsker og behov – i tillegg til 380 kvadratmeter kontorlokaler som passer oss perfekt. I tillegg får vi våre gode bransjekolleger i Pre Diagnostics som nærmeste naboer, slik at vi får et eget fagmiljø i bygget. Det betyr også mye for oss, konstaterer Tia Tidwell.

For den lille, men hardtarbeidende ClexBio-gjengen er det et stort løft å leie seg inn i et splitter nytt lokale med høy standard og god plass. Men daglig leder Armend er trygg på at dette er et riktig valg.

– Om vi ikke gjør dette nå, vil det koste oss mye mer i form av tapte muligheter. En ting er fordelene ved å ha et optimalt arbeidsmiljø som er attraktivt for de aller beste fagfolkene. En annen ting er å vise verden at vi er seriøse, at vi mener alvor. Det å kunne invitere kunder og kontakter «hjem» til lokaler som de vi får i Parallell, det sier noe om oss – og hvor vi er på vei.