Trappeløpet på Parallell

Kan kunst føre til økt bruk av trappene?

 
I trappehuset på det kontorbygget Parallell i Oslo har den britiske gatekunstneren Xenz skapt et kunstverk som skal inspirere og stimulere til å bruke trappene. Kunstverket strekker seg over flere etasjer og er inspirert av naturen.
 
Kunst til inspirasjon

 

For å inspirere folk til å bruke trappene på Parallell, og samtidig skape et spennende og inspirerende miljø, ble den britiske street-artkunstneren Xenz engasjert for å utsmykke trappeoppgangen.

 

– Vi var på studietur til London og besøkte det nye kontoret til Skanska UK, som også er et WELL-sertifisert bygg. I forbindelse med dette så vi mye street-art i gatene. Dette startet tanken om at vi ville gjøre noe lignende på Parallell. Da vi kom hjem tok vi kontakt med Street Art Oslo, som hjalp oss med å engasjere kunstneren, forteller prosjektsjef for Parallell, Karin Synnøve Lund.

Parallell - Xenz på Parallell
Xenz i arbeid på Parallell
Xenz

 

Kunstneren går under artistnavnet Xenz og ble graffitikunstner i en alder av 14 år etter å ha blitt inspirert av filmer og bøker som dokumenterte undergrunnskulturen i New York. Han utviklet taggen “sense” som utviklet seg til det han bruker i dag – Xenz (uttales “zenz”). Etter å ha praktisert graffitikunst i over 20 år, har han utviklet en unik tilnærming til kunstformen. Xenz maler landskap fra fantasien ved hjelp av spraybokser og pensel og motivene er ofte hentet fra naturen.

 

Kunst og WELL

 

Trivsel og velvære for de som skal bruke bygget har stått i høysetet på Parallell. Prosjektet er det første til å oppnå WELL-presertifisering i Norge. Sertifiseringsordningen for helsefremmende bygg involverer også kunst.

 

– Kunst er viktig for flere kriterier i WELL-sertifiseringen, hvor både «mental helse» og også «bevegelse» vektlegges. Tanken er at du skal trekkes mot trappegangen, og velge å bruke trappen. Jeg tror ikke vi skal forvente at alle skal gå helt opp, men i hvert fall velge å gå to-tre etasjer er viktig. Ved å legge inn kunst akkurat her håper vi jo på å dytte folk litt i denne retningen, avslutter Karin.