Energieffektive Parallell

Den energismarte arbeidsplassen

 

Parallell har ikke bare et inneklima i særklasse. Dette er også et uvanlig energieffektivt og kostnadseffektivt bygg.

Alle som passerer Løren legger merke til det nye landemerket med de store glassfasadene: Parallell har vinduer fra gulv til tak i hver etasje, noe som sikrer et lyst og trivelig arbeidsmiljø med masse dagslys og en fantastisk utsikt.

Men det du ikke ser fra utsiden, er hvordan leietakerne der inne sparer penger på smarte energiløsninger. 

Parallell er nemlig bygget som et passivhus med en helt spesiell glassfasade som takler både glovarme solskinnsdager og iskaldt vintervær: Om vinteren slipper ikke varmen ut, om sommeren slipper ikke varmen inn.

 

Reduserer behov for oppvarming

 

– Isolasjonsevnen til glassfasaden er svært god, og det betyr mye for energibruken på Parallell, forteller prosjektsjef Karin Synnøve Lund i Skanska Næringseiendom. 

Vi sparer verdifull energi ved redusert behov for både varming og kjøling av lokalene, noe som igjen betyr at leietakerne våre sparer strømkostnader

Om vinteren er det lunt og komfortabelt inne, selv når den iskalde blesten stryker rundt veggene. Og når sola steker på de fineste sommerdagene, så er det svalt og behagelig klima inne i kontorlandskapene. 

– Dette betyr at vi sparer verdifull energi ved redusert behov for både varming og kjøling av lokalene, noe som igjen betyr at leietakerne våre sparer strømkostnader, påpeker Karin Synnøve Lund.

 

Henter kjøling 200 meter under bakken

 

Og  kjølingen bygget trenger sommerstid, hentes fra naturen – nærmere bestemt fra bakken rett under bygget. Dypt der nede holder temperaturen seg på  10-12 grader, året rundt.

– Derfor har vi 44 brønner som går rundt 200-300 meter ned i bakken, som en del av et vannbårent kjøleanlegg – der lokalene kjøles ned via varmevekslere. Enkelt sagt: Vi bruker den kjølige temperaturen i fjellet til å kjøle ned luften som blir sendt ut i kontorlokalet. Når man har kjølt ned bygget, går vannet ned i brønnene igjen og lader fjellet med varme som kan brukes til forvarming av tilluft på vinteren.

En annen finesse finner vi der frisk luft sirkuleres rundt i bygget: Ventilasjonsanlegget er bygget med ekstra store rør og kanaler der lufta beveger seg fra hovedsjaktene og rundt til de ulike arbeidsplassene.

 

Mer frisk luft, mindre strømforbruk

 

– I tradisjonelle bygg er disse rørene små og slanke for å sikre god takhøyde, noe som betyr at ventilasjonsanlegget må bruke mer energi for å presse lufta ut i bygget gjennom trange kanaler. 

I Parallell er det annerledes: Her strømmer frisk luft lett og fritt gjennom de store ventilasjonsrørene, noe som betyr at anlegget bruker mindre energi for å sikre godt inneklima., samtidig som vi har god takhøyde på 2,7 meter. 

– Lufta i vårt anlegg beveger seg langsommere, men det store volumet i rørene sørger for at minst like mye frisk luft kommer fram til plassen der du sitter og konsentrerer deg, forteller Karin Synnøve Lund.

 

Systemet følger med

 

Et topp moderne overvåkingssystem følger med på energiforbruket i bygget fra minutt til minutt, og avdekker umiddelbart uvanlig aktivitet.

 

– Dermed ser vi raskt om det er en maskin som er blitt stående på, eller om andre ting trekker mer strøm enn normalt. Dette er også en viktig del av det energismarte bygget vårt.

 

Utleiesjef Kathrine Vanem i Skanska Næringseiendom ser at energiøkonomi nå er havnet høyere på lista over punkter som er viktige for leietakerne.

Energieffektive Parallell Behandlerverket Bent Roar Ekerhaugen
For oss er det viktig at Parallell er et energismart bygg med lave strømkostnader, fordi det passer som hånd i hanske med vår profil, sier Bent Roar Ekerhaugen i Behandlerverket (nr. to fra venstre)
Leietakerne er opptatt av energibruk


– En av de store fordelene i Parallell er det gode arbeidsmiljøet med mye lys og luft, som bidrar til bedre konsentrasjon og trivsel – og selvsagt utsikten som skaper wow-faktoren. Samtidig ser vi at energibruken er blitt et større tema den siste tiden, både med tanke på økonomi og klimaavtrykk, sier Vanem.

– Her scorer Parallell høyt på begge deler: Leietakerne merker at bygget har et lavt strømforbruk og lave strømkostnader. I tillegg krever jo EUs nye taksonomi at alle selskaper må dokumentere sin klima- og miljøpåvirkning, inkludert fra eget bygg. Og når vi vet at en svært stor del av miljøavtrykket er energibruk i driftsfasen, så har Parallell en stor fordel som leietakerne kan nyte godt av.  

Blant leietakerne er Behandlerverket nyeste skudd på stammen, med sin smartklinikk i første etasje som tilbyr kundene behandling av muskel- og skjelettplager i et kompakt og kostnadseffektivt areale.

– For oss er det viktig at Parallell er et energismart bygg med lave strømkostnader, fordi det passer som hånd i hanske med vår profil. Vi ønsker av våre klinikker skal være bærekraftige på alle vis, fastslår gründer og kiropraktor Bent Roar Ekerhaugen, som åpnet Behandlerverket i Parallell den 6. februar 2023.

 

Fant det perfekte lokalet på Parallell

 

Behandlerverket består av smartklinikker som holder kostnadene nede ved å utnytte mindre lokaler optimalt, og de tilbyr også kundene gratis rehabilitering hvor de fritt kan booke tid på apparatene i klinikken.

 

– Her får vi plass til akkurat det vi trenger! Våre fysioterapeuter, kiropraktorer og manuellterapeuter trenger ikke flere hundre kvadratmeter for å tilby topp fagkompetanse, så for oss er dette lokalet ved inngangen til Parallell helt perfekt, sier Ekerhaugen.

 

– Ifølge Folkehelserapporten har nær 1 av 4 av oss en form for muskel- og skjelettplager, så vi er her for å hjelpe både de som bor her og de som jobber på Løren. Og vi har allerede fått pasienter som jobber i bygget, og som setter pris på at vi kom hit, sier Ekerhaugen.

Kontakt megler

AE-Foto-Knut-Neerland-foto Jonas Myhre-1